Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

stratiotikoi iereis
Του Ηλία Προύφα

Επιτέλους το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσλαμβάνει στρατιωτικούς ιερείς.
Μετά από πολλά χρόνια και λόγω της δημιουργίας αρκετών κενών στρατιωτικών ιερέων, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο ανήκει η Διεύθυνση Θρησκευτικού, μετά από έγκριση του ΥΠΕΘΑ, προχωρά στην πρόσληψη 13 κληρικών στρατιωτικών ιερέων.
Σύμφωνα με την προκήρυξη η οποία οδεύει προς το εθνικό τυπογραφείο, ο διαγωνισμός για την κατάταξη κληρικών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, προς πλήρωση δεκατριών (13) κενών θέσεων Στρατιωτικών Ιερέων Α' και Β' Τάξης αφορά τους βαθμούς Λοχαγού και Υπολοχαγού.
Οι κενές οργανικές θέσεις των Στρατιωτικών Ιερέων θα πληρωθούν με ιερείς, που μισθοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 33/2006 Απόφαση Επιτροπής ΠΥΣ, ύστερα από επιλογή, μεταξύ των υποψηφίων αγάμων ή εγγάμων, που φέρουν το πρώτο ή δεύτερο ιερατικό βαθμό (Διακόνου - Πρεσβυτέρου) και έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή νόμιμα απαλλαγεί απ' αυτές.
Προσόντα υποψηφίων για κατάταξη:
Εκτός από τα παραπάνω οι υποψήφιοι πρέπει:
α. Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την κατάταξή τους ως Αξιωματικοί, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας [Ν. 3284/2004 (ΦΕΚ Α', 217)].
β. Να είναι πτυχιούχοι της Θεολογικής Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου ή ισοτίμου Ορθοδόξου Σχολής του Εξωτερικού, αναγνωρισμένης από το Κράτος ή φοιτητές τούτων, εφόσον διανύουν τουλάχιστον το τρίτο έτος των σπουδών, ή απόφοιτοι Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας (Α.Ε.Α.) ή Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου (Ε.Ε.Λ.) ή Εκκλησιαστικού Γυμνασίου (Ε.Γ.), ή Ιερατικού σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Ι.Σ.Δ.Ε.), όπως ορίζει ο Ν. 3432/2006 «Δομή και Λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης» (ΦΕΚ Α', 14). Απ' αυτούς, όσοι έχουν πτυχίο ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 2 υποπαρ.2β του ΝΔ 90/1973 ή πτυχίο ισότιμο με εκείνα των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, ονομάζονται ιερείς Α' τάξεως (Λοχαγοί) και οι υπόλοιποι ιερείς Β' τάξεως (Υπολοχαγοί).
γ. Να έχουν ορθή και υγιή πίστη, ήθος σεμνό, βίο λιτό και γενικά διαγωγή ανεπίληπτη.
δ. Να μην έχουν καταδικασθεί για πράξη που χαρακτηρίζεται από το νόμο ως κακούργημα, ανεξάρτητα αν αποκαταστάθηκαν, ή για κάποιο από τα πλημμελήματα κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, συκοφαντικής δυσφήμησης, ψευδορκίας, για παράβαση των νόμων περί προσβολών του πολιτεύματος και προδοσίας της χώρας και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών, χρήσεως ναρκωτικών και λαθρεμπορίας ή για απόπειρα αυτών και ούτε να εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για κάποιο από τα προαναφερόμενα εγκλήματα.
ε. Να μην έχουν τιμωρηθεί για βαρέα, κατά την κρίση της Επιτροπής Ελέγχου Δικαιολογητικών (άρθρο 4 του ΝΔ 90/1973), εκκλησιαστικά αδικήματα.
στ. Να είναι σωματικώς ικανοί (κατάλληλοι κατόπιν κρίσης της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του ΠΔ 11/2014 «Κρίση Σωματικής Ικανότητας των στρατευσίμων, αυτών που κατατάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και του στρατιωτικού προσωπικού γενικά», όπως ισχύει σήμερα).
ζ. Να έχουν ηλικία μικρότερη των 45 ετών (γεννηθέντες από την 1η Ιανουαρίου 1973 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1999), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3421/2005 «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α', 302). Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι, που έχουν προβεί σε διόρθωση του έτους γέννησης με τη διαδικασία του άρθρου 3 παρ. 2 του Ν. 3421/2005.
η. Τα παραπάνω απαιτούμενα προσόντα απαιτείται να συντρέχουν τόσο κατά το χρόνο λήξης προθεσμίας υποβολής της αίτησης, όσο και κατά το χρόνο κατάταξης. Ειδικά το προσόν της εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων ή της νόμιμης απαλλαγής από αυτές, το οποίο αναγράφεται στην παράγραφο 2, πρέπει να συντρέχει μόνο κατά το χρόνο κατάταξης.
Υποβολή Δικαιολογητικών
α. Όσοι έχουν τα νόμιμα προσόντα και επιθυμούν να καταταγούν στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων των Ενόπλων Δυνάμεων, οφείλουν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, όπως το συνημμένο υπόδειγμα, με αποκλειστική τους ευθύνη στην ιστοσελίδα (geetha.mil.gr), όπως καθορίζουν οι οδηγίες στο υπόψη έντυπο. Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση ΔΕΝ αποστέλλεται ηλεκτρονικά, αλλά ΕΚΤΥΠΩΝΕΤΑΙ συμπληρωμένη από τον υποψήφιο, υπογράφεται από τον ίδιο και υποβάλλεται ταχυδρομικά (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ) με συστημένη επιστολή στο ΓΕΕΘΑ/Β ΚΛ/Επιτροπή Ελέγχου Δικαιολογητικών (για το διαγωνισμό των Στρατιωτικών Ιερέων) στη διεύθυνση: «ΣΤΡΔΟ ΠΑΠΑΓΟΥ, Λεωφόρος Μεσογείων 227-231, Χολαργός Αττικής-ΣΤΓ 1020» μέχρι και την 30η Οκτωβρίου 2017 (ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου), επισυνάπτοντας, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
(1) Πιστοποιητικό του αρμοδίου Δημάρχου ή Προέδρου Κοινότητας στο οποίο να έχει επικολληθεί φωτογραφία του υποψηφίου, θεωρημένη από την εκδούσα Αρχή και στο οποίο να αναγράφεται η ηλικία του και να φαίνεται ότι έχει την Ελληνική Ιθαγένεια ή να προκύπτει η ιδιότητα του ομογενούς.
(2) Αντίγραφο του τίτλου σπουδών τους ή πιστοποιητικό της Σχολής τους.
(3) Πιστοποιητικό της αρμόδιας Εκκλησιαστικής Αρχής για το κανονικό και τη χρονολογία της χειροτονίας τους και για το ήθος και τη διαγωγή τους (παράγραφος 3γ ανωτέρω), καθώς και εάν έχουν ή όχι καταδικασθεί για εκκλησιαστικά αδικήματα.
(4) Πιστοποιητικό του Εισαγγελέα Εφετών του τόπου κατοικίας τους, στο οποίο να φαίνεται ότι δεν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
(5) Πιστοποιητικό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών του τόπου κατοικίας τους στο οποίο να φαίνεται ότι δεν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
(6) Το Πιστοποιητικό τύπου «Α» από την αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία και το Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου θα ζητηθούν αυτεπάγγελτα, όπως προβλέπεται, από την αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α21/20562/01-08-2013 ΚΥΑ Εθνικής Άμυνας-Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ Β', 1881) και το Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ Α', 102) αντίστοιχα.
(7) Βεβαίωση αποδοχών από την οποία να προκύπτει ως φορέας μισθοδοσίας τους το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
β. Οι υποψήφιοι πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε τα δικαιολογητικά τους να είναι πλήρη. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων, η Επιτροπή Ελέγχου των δικαιολογητικών θα ανακοινώσει την κατάσταση των υποψηφίων που έχουν ελλιπή δικαιολογητικά στην ιστοσελίδα (geetha.mil.gr) μέχρι και την 13η Νοεμβρίου 2017. Οι υποψήφιοι με τα ελλιπή δικαιολογητικά θα πρέπει να τα συμπληρώσουν και με μέριμνα τους αυτά να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Ελέγχου Δικαιολογητικών εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία της ανακοίνωσης της κατάστασης με τα ελλιπή δικαιολογητικά (θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας, δημοσίας ή ιδιωτικής και όχι η ημερομηνία παραλαβής).
γ. Επισημαίνεται ότι, η μη προσκόμιση από τους υποψήφιους των ελλειπόντων δικαιολογητικών στην αναγραφόμενη ημερολογιακή προθεσμία, αποτελεί αιτία αποκλεισμού τους από τις περαιτέρω επιλογικές διαδικασίες.
δ. Για λόγους ομοιομορφίας και ασφάλειας των δικαιολογητικών, αυτά να είναι τοποθετημένα σε πλαστικό διαφανή φάκελο με έλασμα και σύμφωνα με την καθοριζόμενη σειρά.
ε. Μετά την καταληκτική ημερομηνία, δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις συμμετοχής.
στ. Η Επιτροπή Ελέγχου έχει δικαίωμα να κάνει επαλήθευση της γνησιότητας όλων των δικαιολογητικών ή πιστοποιητικών των επιτυχόντων σύμφωνα με το Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α', 61). Σε περίπτωση που μετά την κατάταξή τους αποκαλυφθεί, ότι κατετάγησαν με βάση ψευδή ή ανακριβή δικαιολογητικά, θα αποβάλλονται και θα ενημερώνεται ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ

Άφησε μια σπουδαία καριέρα στον Στρατό και φόρεσε το ράσο!
Ο π. I. Ψωμάς, Συνταγματάρχης ε.α., έγινε ιερέας μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως αξιωματικός, αλλά και τριετή θητεία στη βάση του ΝΑΤΟ.



Καταγράφοντας ορισμένες περι­πτώσεις ανθρώ­πων οι οποίοι βρέθηκαν στις τάξεις του ορ­θόδοξου κλήρου, μπορεί κάνεις να συναντήσει ιστο­ρίες προσώπων των οποί­ων η ζωή δεν έμοιαζε να διαγράφει μια πορεία που θα μπορούσε να τα οδηγήσει στη θέση του κληρικού. Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν το δικό τους, ξεχωρι­στό ενδιαφέρον, καθώς με­ταφέρουν ένα ισχυρό μήνυ­μα πίστης.

Μέσα από αυτές τις προσωπικές ιστορίες μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντλή­σει διδάγματα και να παρα­κολουθήσει αυτή τη θαυμαστή σύγκλιση ανάμεσα στην ελευθερία του ανθρώπου να επιλέγει τι θα κάνει στη ζωή του και στη θεία βού­ληση. Τέτοιες, λοιπόν, πα­ράλληλες τροχιές σε σχέση με την ιεροσύνη συναντά κανείς αρκετές στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και στον Στρατό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στελεχών ΕΔ-ΣΑ που πήραν την απόφαση κάποια στιγμή στη ζωή τους να συστρατευθούν με τον ειρηνικό στρατό του Χριστού, χει­ροτονούμενοι ιερείς.


Όλοι αυτοί είχαν προ­φανώς την επιθυμία και περίμεναν την άνωθεν κλήση, ούτως ώστε να φορέσουν τα τιμημένα ράσα. Κάποιοι εγκατέλειψαν μια σημαντι­κή καριέρα στον τομέα στον οποίο υπηρετούσαν, θεώ­ρησαν, λοιπόν, όλα τα αξι­ώματα και τη σταδιοδρομία μικρά μπροστά στο ενδεχό­μενο να διακονήσουν το με­γάλο και ιερό θυσιαστήριο. Σε μια τέτοια ομάδα ανθρώ­πων ανήκει και ο π. Ιωάννης Ψωμάς, ο οποίος χειροτονή­θηκε ιερέας ενώ προηγουμένως ήταν Συνταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού), έχοντας καταγράψει ση­μαντική επαγγελματική πορεία. Ο π. Ιωάννης εγκατέλειψε τα ανθρώπινα στρα­τιωτικά παραγγέλματα και πλέον ακολουθεί πιστά τα παραγγέλματα του θεού.


Από το 2009 έως το 2011 ο π. Ιωάννης διετέλεσε εκπρό­σωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενώ σημαντικός σταθμός στη σταδιοδρομία του υπήρξε η τριετία 2011-2014, κατά την οποία υπηρέτησε στο ΝΑ­ΤΟ, και πιο συγκεκριμένα στην Ολλανδία, ως επικεφα­λής δόγματος επιχειρήσε­ων. Σημαντική όμως ήταν η επαγγελματική δραστηριότητά του και μετά την αποστρατεία του, τον Ια­νουάριο του 2015, όταν ο ίδιος δημιούργησε μια ιδι­ωτική επιχείρηση στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Ταυτόχρονα, εργάστηκε και ως επιτυχημένος καθηγητής Project Management για την κατάρτιση στελε­χών επιχειρήσεων.

Αξιόλογες σπουδές

Οι σπουδές του είναι πραγ­ματικά αξιόλογες, καθώς διαθέτει μεταπτυχιακό τίτ­λο σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώ­ην ΑΣΟΕΕ), ενώ σπουδά­ζει στο Edinburgh Business School της Αγγλίας. Η στρατιωτική καριέρα δεν άφησε πίσω και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας οι­κογένειας. Έτσι, ο π. Ιωάν­νης, εκτός από πνευματικός πατέρας σε ενορία, είναι και πατέρας τριών παιδιών.

Η εις διάκονον χειροτονία του πραγματοποιή­θηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας από τον Μητροπολίτη Βελ­γίου κ. Αθηναγόρα. Σε αυ­τήν τονίστηκε ιδιαιτέρως από τον Μητροπολίτη το γε­γονός ότι η εν λόγω χειροτονία αποτέλεσε την πρώ­τη χειροτονία Έλληνα κληρικού στην Ολλανδία εδώ και 38 χρόνια.

Κάποιους μήνες αργό­τερα ο διάκονος Ιωάννης έλαβε από τον Μητροπολί­τη Βελγίου και τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης στον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας στην προσφώνησή του προς τον νεοχειροτονηθέντα τόνισε το γεγονός της σημαντικής στρατιωτικής καριέρας του π. Ιωάννη, επισημαίνοντας ότι υπήρξε αξιωματικός καριέρας, με θητεία σε βάση του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία, και, όπως σημείωσε, «καλείται από εδώ και πέρα να εργαστεί με τον ίδιο ζήλο ως αξιωματούχος του Θεού και δη ως κληρικός της Μητρός Εκ­κλησίας του μαρτυρικού Φαναριού».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΣ


Ως στρατιωτικός, υπήρξε ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, υπηρετώντας υπό τις διαταγές του γνωστού -απόστρατου πλέον- Αρχηγού του Ελληνικού Στρατού, στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου. Ο π. Ιωάννης είχε διαγράψει ως τη χειροτονία του μια πολύ επιτυχημένη σταδιοδρομία στον Στρατό Ξηρός και στο Σώμα των Τεθωρακισμένων. Στο πλούσιο βιογραφικό του ως στρατιωτικού αναφέρεται ότι διετέλεσε διοικητής όλων των κλιμακίων μέχρι του επιπέδου τάγματος και υπηρέτησε σε όλες τις επιτελικές θέσεις ο οποίες προέκυπταν κά­θε φορά από τον βαθμό του.

Του Κώστα Παππά
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-15/07/2017)

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Θεία ευλογία!


Τι προσπαθούν να αγιάσουν οι Ρώσοι


Ενώ συνήθως οι Ρώσοι ιερείς αγιάζουν νέα μοναστήρια, σταυρούς και Εκκλησίες, υπάρχει μια νέα αντίληψη στη χώρα να επιθυμούν να αγιάσουν νέα πράγματα όπως servers, καταστήματα και νέα όπλα.
Αγιασμός είναι η διαδικασία της απόκτησης αγιότητας, να γίνει κανείς ή να κάνει  κάτι   ιερό. Ετυμολογικά, οι δύο λέξεις «Sanctify» και το ρωσικό «освящение (osvyascheniye)» κυριολεκτικά σημαίνει «να κάνει άγιο.» Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγιάζει συνήθως νεόκτιστες εκκλησίες, σταυρούς, τα ύδατα, αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα και έργα μπορούν επίσης να αγιαστούν .
Τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα που αγιάζονται είναι τα αεροσκάφη, τα άρματα μάχης και οι πύραυλοι. Αν και έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν ανθρώπους σε πολέμους, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θεωρεί αυτά ως «αναγκαία και ανεπιθύμητα» κάτω από ορισμένες συνθήκες.
Ένας ιερέας ευλογεί μια νέα ακτοφυλακή σκάφος του Οργανισμού φρουράς των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.  / Vitaliy Ankov / RIA Novosti
Ρώσος ιερέας ευλογεί μια νέα ακταιωρό, σκάφος του Οργανισμού φρουράς των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας. / Vitaliy Ankov / RIA Novosti
Η τελετή ευλογία για μια πολλαπλών χρήσεων Sukhoi 30τμ μαχητικό, το οποίο εντάχθηκε ναυτική αεροπορία της Βαλτικής Στόλου, σε αεροδρόμιο στο Chernyakhovsk, της περιοχής του Καλίνινγκραντ.  / Igor Zarembo / RIA Novosti
Η τελετή ευλογίας για ένα πολλαπλών χρήσεων Sukhoi 30, μαχητικό, το οποίο εντάχθηκε στη Ναυτική Αεροπορία του Στόλου της Βαλτικής, στο αεροδρόμιο του Chernyakhovsk, της περιοχής του Καλίνινγκραντ. / Igor Zarembo / RIA Novosti
Ένα ρωσικό ορθόδοξο ιερέα πριν από ένα άτομο αγώνα της δεξαμενής κατά τη διάρκεια της Ρωσικής προκριματικό γύρο Ανατολική Στρατιωτική περιοχή για το 2017 Tank Δίαθλο διεθνή διαγωνισμό στο Khabarovsk περιοχή.  / Γιούρι Smityuk / TASS
Ρώσος ορθόδοξος ιερέας ευλογεί ένα Tank  λίγο πριν αυτό αγωνιστεί στον προκριματικό γύρο της Ανατολικής Ρωσικής Στρατιωτικής περιοχής εν όψει του διεθνούς διαγωνισμού αρμάτων 2017 στο Khabarovsk / Γιούρι Smityuk / TASS
Εκτός από τα όπλα μαζικής καταστροφής οι Ορθόδοξοι ιερείς αγιάζουν τη ρωσική σημαία, αστυνομικούς και τα περιπολικά αυτοκίνητα τους, καθώς και ολόκληρες πόλεις.
Ο Tolga Μονή πατέρας του Αλέξανδρου sanctificates ένα νέο αυτοκίνητο της αστυνομίας της Yaroslavl περιοχή.  / Σεργκέι Metelitsa / TASSΟ πατέρας Αλέξανδρος της ΜονήςTolga  αγιάζει ένα νέο αυτοκίνητο της αστυνομίας της περιοχήςYaroslavl. / Σεργκέι Metelitsa / TASS
Δεν είναι και τόσο σπάνιο οι αγιασμοί να περιλαμβάνουν ολόκληρους σταθμούς του μετρό και κτίρια.
Ένας Ορθόδοξος ιερέας ευλογεί το μοντέλο μιας πολυκατοικίας στο εργοτάξιο του στη νότια ρωσική πόλη της Σταυρούπολης.  / ReutersΈνας Ορθόδοξος ιερέας ευλογεί το μοντέλο μιας πολυκατοικίας στο εργοτάξιο του στη νότια ρωσική πόλη της Σταυρούπολης. / Reuters
Αν και το νερό που χρησιμοποιείται  στον αγιασμό δεν τα πάει καλά με καλώδια και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, πολλοί ιερείς δε διστάζουν να αγιάσουν ηλεκτρονικά μηχανήματα και υπολογιστές.
Πατριάρχης Μόσχας αγιάζει ένα νέο τμήμα του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών.  / Υπηρεσία τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των ΡωσιώνΕδώ Πατριάρχης Μόσχας αγιάζει ένα νέο τμήμα του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών. / Υπηρεσία τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών
Οι ρωσικοί δρόμοι, που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων μπορούν επίσης να αγιάζονται.
Οι Night Λύκοι ποδηλάτες πραγματοποιήθηκε μια τελετή ευλογίας κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη.  / Alexei Danichev / RIA Novosti
Οι μοτοσυκλετιστές Λύκοι της Νύχτας πραγματοποιούν μια τελετή αγιασμού κοντά στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη. / Alexei Danichev / RIA Novosti
Ωστόσο, στα πιο περίεργα πράγματα και μέρη που μπορούν να αγιαστούν περιλαμβάνονται οι λευκές μπλούζες των γιατρών και, προφανώς τα strip-club.
Παραδοσιακά αγιασμός των λευκών παλτά γιατρών στη Συμφερούπολη.  / rk.gov.ruΠαραδοσιακός αγιασμός των λευκών στολών των γιατρών στη Συμφερούπολη. / rk.gov.ru
Αγιασμός των σπιτιών, διαμερισμάτων και αυτοκινήτων είναι ένα κανονικό φαινόμενο για τις θρησκευτικές συνήθειες των Ρώσων. Το κόστος κυμαίνεται από ιερέα σε ιερέα, καθώς δεν υπάρχουν τιμοκατάλογοι και τεχνικά ο αγιασμός μπορεί να γίνει δωρεάν. Μουσουλμάνοι ιερείς μπορούν επίσης να αγιάσουν ένα διαμέρισμα χωρίς να πληρώνονται. Παρ' όλα αυτά, θεωρείται ευγενικό να πληρώσει κανείς τουλάχιστον 1.000 ρούβλια (π. 15 Ευρώ) για τη τέλεση αγιασμού ενός διαμερίσματος.

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Εορτή Αγ. Χριστοφόρου

 

Στον Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων Ναυτικού


  
Την Τρίτη 09 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στον Κεντρικό Σταθμό Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ),εκδήλωση εορτασμού στη μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, παρουσία του Διοικητού ΔΔΜΝ Αντιναυάρχου (Μ) Ν. Καφέτση ΠΝ, του Γενικού Επιθεωρητή ΠΝ Υποναυάρχου (Μ) Μ. Δερμεντζούδη ΠΝ, του Διοικητού ΚΕΦΝ Αρχιπλοιάρχου (Ο) Α. Αβριωνίδη ΠΝ και του Διοικητή ΚΣΑΝ Πλοιάρχου (Μ) Π. Σταυριανάκου ΠΝ. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης, Διατελέσαντες Διοικητές,
 Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε στον ΚΣΑΝ, καθώς και 
πλήθος επισκεπτών.


   Η εν λόγω εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των οδηγών, τελείται στον Ιερό Ναό Αγ. Χριστοφόρου εντός του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού και ακολουθεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνας στους χώρους του Οχυρού, συνοδεία τμήματος της Μουσικής ΠΝ και αγήματος αποδόσεως τιμών.










Τρίτη 25 Απριλίου 2017

ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΥΖΩΝΟΥ


Ο Ιερέας ομιλεί και ο Εύζωνας δακρύζει.

Συγκινητικά τα λόγια του  Ιερέα στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.  



-ΕΥΖΩΝ Κωνσταντίνος Λούσιας



































    Ένας Εύζωνας δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του, όταν
ο Ιερέας του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Αδελαΐδα (Αυστραλία), άρχισε 
να μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους Ευζώνους και την Ελλάδα…

«Να θυμάστε πάντα να κάνετε την Ελλάδα Υπερήφανη γιατί πέρασε
δύσκολα και περνάει ακόμα, με πολλούς Έλληνες στην ξενιτιά που
την αγαπάνε και την νοσταλγούν πάρα πολύ!!»

ΑΔΕΛΑΙΔΑ, Παρέλαση για την Επέτειο της Ημέρας ANZAC 25 Απριλίου 2017 


















 (ANZAC: Είναι το ακρωνύμιο του Στρατιωτικού Εκστρατευτικού Σώματος 
Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Australian and New Zealand Army Corps),
που συμμετείχε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εκστρατεία της Καλλιπόλεως.
Με την ίδια επωνυμία υπήρξαν και μεταγενέστερα στρατιωτικές μονάδες. 
Στη μνήμη των στρατιωτών της ΑΝΖΑC που σκοτώθηκαν έχει καθιερωθεί
 ημέρα μνήμης, η Anzac Day, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου
 και στις δύο χώρες)

 

© SBS Greek – Ελληνικό Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας SBS

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ


Το πιο ισχυρό πυρηνικό απέναντι στην τρέλα του 

 

δικτάτορα Κιμ!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί.

Η Ορθοδοξία κατά τον ιστορικό Στήβενς Ράνσιμαν θα σηματοδοτήσει την νέα χιλιετία που ήδη διανύουμε για τον λόγο αυτό την έχουν στοχοποιήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας και «την σφάζουν στο γόνατο».
«Θα σκάσει εδώ , θα σκάσει εκεί . Προσεύχεσθε μη γίνει μ΄εμάς η αρχή» ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
Όλος πλανήτης μοιάζει με χύτρα ταχύτητος δίχως βαλβίδα ασφαλείας.
«Προς ολοκαύτωμα στην Κορεατική Χερσόνησο: Η Κίνα έθεσε ολόκληρη την Αεροπορία της σε κατάσταση συναγερμού – 100 μαχητικά απογείωσαν ΗΠΑ-Ν.Κορέα – Αναφορά σοκ: Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ν.Κορέας δεν θα αντέξουν επίθεση!
Η Κίνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρη την Αεροπορία της και ειδικά τα «στρατηγικά στοιχεία» της, τα μαχητικά και τα βομβαρδιστικά της ικανά να ρίξουν δεκάδες πυραύλους κρουζ ενώ και η Ρωσία έθεσε σε συναγερμό τους πιλότους των Il-38, Ka-27 ,MiG-31 και τα πληρώματα των ανθυποβρυχιακών Tu-142M3 του Στόλου του Ειρηνικού! Η Ρωσία μεταφέρει και νέες δυνάμεις στο Βλαδιβοστόκ»

Πάλι η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στοχοποιημένη όπως πάντα.
Τα καλοκαίρια στο βήμα του Αποστόλου Παύλου και στην Φυλακή του που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, πρώτης Χριστιανικής Αποστολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη, βλέπεις ομάδες Κορεατών να κάνουν Ορθόδοξα τον ΣΤΑΥΡΟ τους και με δέος να τιμούν τα πανίερα αυτά προσκυνήματα, γνωρίζοντας από έξω και ανακατωτά την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου.
Έρχονται από την Άπω Ανατολή ως προσκυνητές για να αποδώσουν τα δέοντα στον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό που τους έδωσε την αμέριστη βοήθεια του στον Κορεατικό Πόλεμο το 50 και προσμένουν από αυτόν να επανέλθει στην εκπολιτιστική πορεία του προς την Καθ ημάς Ανατολή.
Γνώρισαν από πρώτο χέρι ότι στην πατρίδα τους την Κορέα πήγαν Άγιοι Έλληνες όχι για να πολεμήσουν αλλά για να τους αγιάσουν με την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Ένας τέτοιος ήταν ο Νέας Σμύρνης Χρυσόστομος κατά κόσμο Αριστείδης Βούλτσος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927.
«Αυτός υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία συμμετέσχε στις επιχειρήσεις του Γράμμου και κατά το έτος 1951 – 1952, και μετά συμμετέχει στον πόλεμο της Κορέας. Αντικατέστησε ένα άλλο οικογενειάρχη συνάδελφο του στρατιώτη που επρόκειτο να σταλεί ύστερα από κλήρωση. Δεν φοβήθηκε τον κίνδυνο ενός πιθανού θανάτου. Η αυτοπροσφορά του αυτή δεν ήταν απλώς μια πράξη ηρωϊκή, αλλά πράξη άγια.» pemptousia.gr Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κυρού Χρυσοστόμου (1927 – 17/9/1986)

«Στὶς 25 Ἰουνίου 1950, ὡς γνωστόν, ἄρχισε ὁ κορεατικὸς πόλεμος (25/6/1950-27/7/1953).
Οἱ ὀρθόδοξοι Κορεάτες, ὅπως καὶ οἱ περισσότεροι συμπατριῶτες τους ὑπέφεραν τὰ πάνδεινα.
Οἱ περισσότεροι προκειμένου νὰ σωθοῦν κατέφυγαν στὸ Πουσὰν καὶ στὰ νότια διαμερίσματα τῆς χώρας.
Ἔτσι τὸ ὀρθόδοξο ποίμνιο διασκορπίστηκε. Σημαντικὴ πνευματικὴ καὶ ὑλικὴ βοήθεια πρόσφερε σ᾽ αὐτὴ τὴν τραγικὴ ἐποχὴ τὸ Ἐκστρατευτικὸ Σῶμα Ἑλλάδας (Εκ.Σ.Ε.)[45] στὴν Κορέα (1950-1955), ποὺ συμμετεῖχε στὴν εἰρηνευτικὴ δύναμη τοῦ Ὀργανισμοῦ Ἡνωμένων Ἐθνῶν, καὶ ἰδιαιτέρως οἱ στρατιωτικοὶ ἱερεῖς, ποὺ συνόδευαν τὸ Σῶμα γιὰ τὶς λειτουργικές του ἀνάγκες, οἱ ὁποῖοι εἶναι, κατ᾽ οὐσίαν, οἱ πρῶτοι Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι Ἱεραπόστολοι στὴν Κορέα.

Τὰ μέλη τοῦ Εκ.Σ.Ε. κατὰ τὴν περίοδο τοῦ πολέμου, ἀλλὰ πολὺ περισσότερο ἀπὸ τὴν ἀνακωχὴ (27/7/1953) μέχρι τὸν σταδιακὸ ἐπαναπατρισμό τους (31/12/1955) ἐπισκέφθηκαν πολλὲς φορὲς τοὺς Ὀρθόδοξους Κορεάτες στὴν Σεοὺλ γιὰ νὰ τοὺς προσφέρουν τρόφιμα καὶ ἄλλα εἴδη πρώτης ἀνάγκης, προστάτευσαν τὰ ὀρφανὰ τοῦ πολέμου, στήριξαν στὴν πίστη τὸ ὀρθόδοξο ποίμνιο, ποὺ μετὰ τὴν ἐξαφάνιση ἀπὸ τοὺς Βορειοκορεάτες, ὅπως σημειώσαμε ἀνωτέρω, τοῦ ἱερέα τους π. Ἀλεξέι Κίμ (9/7/1951) εἶχε μείνει χωρὶς ποιμένα, βάπτισαν παιδιὰ καὶ ἐνήλικες, τέλεσαν ἐκκλησιαστικοὺς γάμους, θ. Λειτουργίες κ.λπ.

Πρῶτος Ἕλληνας στρατιωτικὸς ἱερέας, ποὺ ἦρθε σὲ ἐπικοινωνία μὲ τοὺς Ὀρθόδοξους Κορεάτες[46] ἦταν ὁ ἀρχιμ. Χαρίτων Συμεωνίδης (μετέπειτα Μητροπολίτης Πολυανῆς καὶ Κιλκισίου)[47], ὁ ὁποῖος ὑπηρέτησε στὴν Κορέα ἀπὸ τὶς 5 Μαρτίου 1952 μέχρι τὶς 30 Μαΐου 1953.

Ὁ π. Χαρίτων, ὅταν τοῦ τὸ ἐπέτρεπαν οἱ πολεμικὲς ἐπιχειρήσεις, προσπαθοῦσε νὰ βρεῖ τρόπους γιὰ νὰ ἐξυπηρετήσει τὶς περίπου πενῆντα οἰκογένειες Ὀρθοδόξων, κατὰ τὴν πληροφορία τοῦ ἰδίου[48], ποὺ ζοῦσαν στὴν Σεούλ.

Ὅπως ὁ ἴδιος γράφει τὸ 1953 ἀπὸ τὸ Μέτωπο σὲ ἔκθεσή του πρὸς τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος Σπυρίδωνα Βλάχο (1949-1956): «Παραλλήλως πρὸς τὴν ὡς ἄνω ἀποστολήν μου, (σ.σ. τῶν ἱερατικῶν καθηκόντων του στὸ στρατόπεδο) ἐν συνεννοήσει μετὰ τῶν ἑκάστοτε Διοικητῶν τοῦ Τάγματος προσεπάθησα νὰ ὀργανώσω καὶ ἐξυπηρετήσω τὴν Ὀρθόδοξον ἐν Σεοὺλ τῆς Κορέας Χριστιανικὴν Κοινότητα».

Δεύτερος στρατιωτικὸς ἱερέας σὲ ἀντικατάσταση τοῦ π. Χαρίτωνος ἐστάλη ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα ὁ ἀρχιμ. Ἀνδρέας Χαλκιόπουλος[49] (ἀπὸ τὸν Μάρτιο τοῦ 1953 ἕως τὸν Αὔγουστο τοῦ 1954), ὁ ὁποῖος προσέφερε πολὺ μεγάλη βοήθεια στὸ ὀρθόδοξο ποίμνιο, λόγῳ τοῦ ὅτι τὸ μεγαλύτερο μέρος τῆς θητείας του ἦταν μετὰ τὴν ἀνακωχὴ τοῦ πολέμου.

Μὲ πρωτοβουλία του ἀνακαινίστηκε ὁ μισοκατεστραμμένος ἀπὸ τοὺς βοβαρδισμοὺς ναὸς τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σεούλ μὲ ἔρανο ποὺ διενήργησε μεταξὺ τῶν Ἑλλήνων στρατιωτῶν καὶ τὴν προσωπική τους ἐργασία.
Ἡ πρώτη θ. Λειτουργία στὸν ἀνακαινισμένο ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου στὴν περιοχὴ Chong-Dong τελέστηκε στὶς 29 Νοεμβρίου 1953, στὴν ὁποία συμμετεῖχαν ὁ Ὑφυπουργὸς Παιδείας τῆς Κορέας καὶ ἄλλες πολιτικὲς καὶ στρατιωτικὲς ἀρχές.
Ὁ π. Ἀνδρέας φρόντισε, πρὶν ἀναχωρήσει ἀπὸ τὴν Κορέα, νὰ ἀφήσει ἕναν Κορεάτη ἱερέα στὸν ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου.

Ἡ ὀρθόδοξη Κοινότητα πρότεινε ὡς ὑποψήφιο ἱερέα[50] τὸν Βόριδα Μούν [Moom Yi-Han] (1910-1977), ὁ ὁποῖος χειροτονήθηκε στὴν Ἰαπωνία σὲ διάκονο στὶς 9 Ἰανουαρίου 1954 καὶ τὴν ἑπομένη μέρα σὲ πρεσβύτερο ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Τόκυο Εἰρηναῖο Μκέκις, ποὺ ἦταν ὁ πλησιέστερος Ὀρθόδοξος Ἐπίσκοπος τῆς περιοχῆς.

Λόγῳ τοῦ πολέμου ἀλλὰ καὶ τῶν ἐχθρικῶν σχέσεων μεταξὺ Κορέας καὶ Ἰαπωνίας τὴν περίοδο αὐτὴ ἦταν ἀπαγορευμένη ἡ ἔξοδος ὁποιουδήποτε Κορεάτου ἀπὸ τὴν χώρα καὶ ἰδιαιτέρως ἡ μετάβασή του στὴν Ἰαπωνία.

Ὁ π. Ἀνδρέας Χαλκιόπουλος κατόρθωσε μὲ τὴν βοήθεια τοῦ ἀμερικανικοῦ στρατοῦ νὰ δοθεῖ ἡ σχετικὴ ἄδεια γιὰ τὴν μετάβαση τοῦ Βόριδος Μοὺν στὴν Ἰαπωνία γιὰ τὴν χειροτονία του.

Μεταμφιεσμένος, λοιπόν, σὲ μαῦρο Ἀμερικανὸ στρατιώτη, ὁ Βόρις Μοὺν συμπεριελήφθη στὴν δύναμη ὁμάδας Ἀμερικανῶν πεζοναυτῶν, ποὺ πήγαινε στὴν Ἰαπωνία.

Μετὰ τὴν χειροτονία του ἐπέστρεψε μὲ τὸν ἴδιο τρόπο στὴν Κορέα καὶ διακόνησε ἐπὶ 23 χρόνια καὶ ὀκτὼ μῆνες μὲ ἀφοσίωση τήν Ἐκκλησία μέχρι τὴν κοίμησή του [51].

Ὁ π. Ἀνδρέας ξαναεπισκέφθηκε τὴν Κορέα τὸν Ἰούνιο τοῦ 1976 προσκεκλημένος τῆς Κορεατικῆς Κυβερνήσεως, ἡ ὁποία ἀπὸ 7-12 Ἰουνίου εἶχε ὀργανώσει τιμητικὲς ἐκδηλώσεις γιὰ τοὺς στρατιωτικοὺς ἱερεῖς τῶν Ἐκτρατευτικῶν Σωμάτων ποὺ ὑπηρέτησαν κατὰ τὸν πόλεμο τῆς Κορέας.

Τελευταῖος καὶ τρίτος κατὰ σειρὰν Ἕλληνας στρατιωτικὸς ἱερέας, ὁ ὁποῖος ὡς μέλος τοῦ Ἐκστρατευτικοῦ Σώματος Ἑλλάδος διακόνησε καὶ στὶς ἀνάγκες τῆς Ὀρθόδοξης Ἱεραποστολῆς στὴν Σεοὺλ ἀπὸ τὸ 4/6/1954 ἕως τὸ 30/12/1955 ἦταν ὁ ἀρχιμ. Δανιήλ Ἰβηρίτης, συνεχίζοντας τὸ ἔργο τοῦ π. Ἀνδρέα Χαλκιοπούλου[52].»
Ιστορική Προσέγγιση
υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας Αμβροσίου

Οι ισχυροί κοσμοκράτορες επιδιώκουν τον πόλεμο
διότι τον κουβαλούνε μέσα τους.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ οι αντίχριστοι ολοκαύτωμα αλλά απέναντι τους έχουν ξανά πάλι την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Όταν διαβάζαμε τα σχετικά την δεκαετία του 90 δεν καταλαβαίναμε τίποτε . Σήμερα ο πνευματοκίνητος λόγος των Αγίων Πατέρων μας γράφει την επικαιρότητα των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η ανθρωπότητα.
«Ο κόσμος μοιάζει σήμερα , σαν μια κοχλάζουσα χύτρα ταχύτητος , με πολλές βαλβίδες ! Θα σκάσει εδώ , θα σκάσει εκεί . Προσεύχεσθε μη γίνει μ΄εμάς η αρχή» ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
«Τώρα µια µπόρα θα είναι, µια µικρή κατοχή του αντίχριστου σατανά. Θα φάει µετά µια σφαλιάρα από τον Χριστό, θα συγκλονισθούν όλα τα έθνη και θα έρθει η γαλήνη στον κόσµο για πολλά χρόνια. Αυτήν την φορά θα δώσει ο Χριστός µια ευκαιρία, για να σωθεί το πλάσµα Του. Θα αφήσει το πλάσµα του ο Χριστός; Θα παρουσιασθεί στο αδιέξοδο των ανθρώπων, για να τους σώσει από τα χέρια του Πονηρού. Θα επιστρέψουν στο Χριστό και θα έρθει µια πνευµατική γαλήνη σε όλη την οικουµένη για πολλά χρόνια.»

Από το βιβλίο: «Πνευµατική Αφύπνιση», Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, (έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος – Σουρωτή Θεσσαλονίκης).

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας