Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΙΕΡΕΑ

Το άγιο δωδεκαήμερο μαζί με τους ακρίτες


Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ για το Amen.gr : Βασίλειος Δημ. Γεωργιόπουλος


Πολυήμερη περιοδεία ποιμαντικών επισκέψεων στις Στρατιωτικές Μονάδες και ιδίως στα ακριτικά Φυλάκια της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού πραγματοποιεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2014 ο Διευθυντής Γραφείου Στρατιωτικών Ιερέων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Κουράκλης με την ευκαιρία των  μεγάλων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.


 Υπό την πνευματική ευλογία και την μεγαλόφρονα πατρική φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού αλλά και την ολόθυμη συμπαράσταση και την επιμελημένη διοικητική και οργανωτική μέριμνα του Στρατηγού Διοικητού της Μεραρχίας επισκέπτεται τις διάφορες Μονάδες και τα Φυλάκια της ιδιαίτερα ευαίσθητης ακριτικής περιοχής της Χώρας μας, όπου, κατά περίπτωση, πραγματοποιείται Θεια Λειτουργία, ομιλία, συζήτηση, ιερά  Εξομολόγηση, και πολλές φορές κατ' άτομο επικοινωνία με το Στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί θυσιαστικώς στην βορειανατολική εσχατιά της Πατρίδας μας.


 Η παρουσία του στρατιωτικού ιερέα κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, στον συγκεκριμένο τόπο της ακριτικής έπαλξης με την βαρύνουσα σημασία και τον ιδιαίτερο συμβολισμό, υπερβαίνει το τυπικό ιερατικό καθήκον και συνιστά ξεχωριστή ιερή αποστολή, έμπλεη έντονων συγκινήσεων, ανεπανάληπτων βιωμάτων και μοναδικών εμπειριών. Όλα αυτά, δυστυχώς, δεν μπορούν να αποτυπωθούν με μερικές λέξεις σε ένα κείμενο αλλά ούτε και να απεικονιστούν σε φωτογραφίες, αν και  όπως λέμε αρκεί μια φωτογραφία να πει ότι χίλιες λέξεις μαζί.


Αναδεικνύει όμως ανάγλυφα το λειτούργημα των στρατιωτικών ιερέων ως ιδιαίτερα «προνομιούχο» και ελκυστικό, καθιστώντας την ιδιαίτερη διακονία τους χρήσιμη και πολύτιμη τόσον για την Εκκλησία όσον και για την Πατρίδα, αλλά πολύ περισσότερο δε για τον άνθρωπο στρατιωτικό, ο οποίος ζει μακριά από την πατρογονική του εστία και με πολλά δυσκολίες, υπηρετώντας έναν μοναδικό και ιερό  σκοπό, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.


Το αίσθημα όμως της εκπλήρωσης της ποιμαντικής αποστολής προς αυτούς που, μακριά από τους δικούς τους, τις ξεχωριστές αυτές ημέρες, δίπλα στη οριογραμμή φυλάσσουν Θερμοπύλες, αποτελεί πηγή μεγάλης ηθικής ικανοποίησης και ταυτόχρονα ανατροφοδότηση του θυσιαστικού φρονήματος και της ποιμαντικής φροντίδας των ίδιων των στρατιωτικών ιερέων υπέρ των στρατευμένων αδελφών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου