Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Λιτανεία με συμμετοχή πεζοναυτών στην Μόσχα

Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Νοβοσπάσσκι της Μόσχας, επίσκοπος Σάββας του Βοζνεσένσκ και ο επίσκοπος Ιωάννης της Σλαβωνίας (Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας) ηγήθηκαν της εορταστικής λιτανείας στην Κόκκινη Πλατεία, που έγινε στα πλαίσια εορτασμών, αφιερωμένων στην ημέρα της μνήμης του βιβλικού προφήτη Ηλία (Παλαιό Ημερολόγιο) και στα 85 χρόνια από την ημέρα της σύστασης των Εναέριων Δυνάμεων, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.
"Οι πεζοναύτες είναι άνθρωποι που θαρραλέα εκτελούν το καθήκον τους. Με αυτόν τον τρόπο παρομοιάζουν με τον προφήτη Ηλία ο οποίος ήταν μαχητής υπέρ της δόξας του Κυρίου. Η καρδιά του Ηλία δεν φοβήθηκε όσους προσπάθησαν να του πάρουν τη ζωή του, με θάρρος κατηγορούσε τους ηγέτες του κόσμου τούτου, και δεν είναι τυχαίο ότι οι στρατιώτες – πεζοναύτες τον επέλεξαν ως Ουράνιο προστάτη τους. Με ζήλος προστάτευε τη δόξα του Κυρίου και εσείς κάνετε το ίδιο για την Πατρίδα σας ", τόνισε ο επίσκοπος Σάββας (Μιχέγιεφ) στον λόγο του προς του συγκεντρωμένους στου Κρανίου τον τόπο στην Κόκκινη Πλατεία.

Οι εορτασμοί, αφιερωμένοι στην ημέρα της μνήμης του προφήτη Ηλία που θεωρείται Ουράνιος Προστάτης των Εναέριων Δυνάμεων Πεζοναυτών της Ρωσίας έγιναν στις 2 Αυγούστου με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου. Μετά τη λειτουργία στο Ναό του Προφήτη Ηλία στο Κιτάι-Γκόροντ έγινε η λιτανεία μέχρι του Κρανίου τον Τόπο στην Κόκκινη Πλατεία, όπου έγινε η ευχαριστήρια δέηση στον Προφήτη Ηλία. Την παράδοση της διεξαγωγής της λιτανείας από την οδό Ιλίνκα την Ημέρα του Προφήτη Ηλία αναβίωσαν 13 χρόνια πριν.

Ο επίσκοπος Ιωάννης της Σλαβονίας (Τσουλίμπρκ) παρέδωσε τους χαιρετισμούς από την Εκκλησία της Σερβίας και το 63ο τάγμα πεζοναυτών του σέρβικου στρατού. Ο ιεράρχης τόνισε ότι οι Ρώσοι και οι Σέρβοι μαζί συμμετείχαν σε δύο παγκοσμίου πολέμους. Όπως είπε, οι Σέρβοι θυμούνται "πώς το δυνατό χέρι της αλήθειας του Κυρίου ενεφανίσθη μέσω των Ρώσων αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών που έφτασαν προς βοήθεια στον σέρβικο λαό στη Βοσνία, την Ερζεγκοβίνη και το Κόσοβο ". "Σήμερα, εδώ και τώρα, λέω και επαναλαμβάνω, είμαστε μαζί, μέχρι το τέλος του κόσμου", συμπέρανε ο εκπρόσωπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι ιερείς χάρισαν στον αρχηγό των Εναέριων Δυνάμεων πεζοναυτών, συνταγματάρχη Βλαδίμιρ Σαμάνοφ τις εικόνες του Προφήτη Ηλία και του Αγίου ισάξιου Δούκα Βλαδίμηρου τα 1000 χρόνια από το θάνατο του οποίου πρόσφατα γιορτάστηκαν στη Ρωσία στο κρατικό επίπεδο. Μετά τη λήξη της δέησης έγιναν συναυλίες από ευέλπιδες της σχολής πεζοναυτών και μια παρέλαση από οικοτρόφους της λέσχης ευελπίδων. Οι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με φιλανθρωπικό τραπέζι και τη συναυλία κοντά στο Ναό του Οσίου Βασιλείου κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου